Bjelovarsko-bilogorskaVijesti

BBŽ i Plzenska županija kandidiraju na EU fondove projekt izgradnje obrazovnog centra u Tkonu

Drugoga dana boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, izaslanstvo Plzenske županije predvođeno županom Josefom Bernardom posjetilo je Češku Osnovnu školu Josipa Ružičke u Končanici. Tom prilikom održana je prezentacija projekta Obrazovnog centra u Tkonu kojoj je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima.

Naime, na zemljištu u Tkonu na otoku Pašmanu koje je vlasništvo naše Češke Osnovne škole Josipa Ružičke u planu je gradnja novog Obrazovnog centra. Planira se izgradnja dva objekta, jednog za smještaj, te drugog koji predviđa sve ostale potrebne prostorije za realizaciju obrazovnih programa. Upravo novi centar omogućit će organizaciju raznih seminara, škola u prirodi, škola plivanja itd. Za predviđeni novi Obrazovni centar ishođen je glavni projekt, a u skoro vrijeme očekuje se i izdavanje građevinske dozvole. Nakon toga otvara se mogućnost prekogranične suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije i Plzenske županije da zajednički projekt izgradnje obrazovnog centra u Tkonu kandidiraju na europske fondove.

„Mi ćemo se uključiti u to na način da ćemo zajedno s Plzenskom županijom vidjeti koje su nam mogućnosti za financiranje ovog projekta, ili kroz strukturne fondove Europske unije, ili možda još uvijek preko prekogranične suradnje, ili u konačnici, ako bude potrebno preko nacionalnih fondova unutar Republike Hrvatske. Županija će biti partner u ovome, kao i u svim drugim projektima koje mi vodimo. S obzirom da se radi o projektu od 4 milijuna eura, financiranje Županije će biti znatno. Naravno, ukoliko dobijemo odobrenje, i Županija će iznaći sredstva da uđemo u to jer želimo dugoročnu suradnju sa Češkom Republikom i Plzenskom županijom. To bi bio zalog suradnje kroz mlade za budućnost, a to nema cijenu“, istaknuo je župan Damir Bajs.

„Svi su oduševljeni. Bilo bi sjajno kada bi se to uspjelo realizirati. Glavna zadaća je riješiti pitanje financiranja. Već time što ste očistili imovinsko-pravne odnose i što ste izradili projektnu dokumentaciju ste napravili veliki dio posla. Zahvalni smo na tome. Moram naglasiti da Plzenska županija ima ured u Bruxellesu, tako da bi se možda dalo konzultirati kako bi to bilo najbolje realizirati, tako da se radujem“, rekao je župan Plzenske regije Josef Bernard.

„Ovaj projekt rezultat je suradnje naših dviju županija,a koji ima za cilj da se još ojačaju kontakti među nama. Za nas je to veliki izazov. Nastojat ćemo osigurati financiranje iz europskih strukturnih fondova. Plzenska županija osnivač je mnogih dječjih domova, ustanova i bili bi sretni kada bi upravo toj djeci mogli omogućiti da imaju priliku doći na more. Ono što preostaje je iznaći izvore financiranja“, istaknuo je prilikom prezentacije projekta zamjenik župana Plzenske regije Ivo Gruner.

 

 

Oznake
Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close

Otkriven je adblock

Molimo vas da nas podržite tako što ćete onemogućiti blokadu oglasa