Veliko TrojstvoVijesti

Bilogoro u srcu te nosim – 4. etno festival bilogorske pjesme u Velikom Trojstvu

Ove godine 16. studenog po četvrti put će se u Velikom Trojstvu održati etno festival „Bilogoro u srcu te nosim“

Ove godine 16. studenog  po četvrti put će se u Velikom Trojstvu održati etno festival „Bilogoro u srcu te nosim“.

Kako saznajemo od predsjednika udruge Bilogorski turistički put Joze Rebića ovaj festival je počeo kao revijalni nastup glazbenih sastava i pjevača Bilogore.

– Na prvom festivalu se nije očekivalo savršeno izvođenje skladbi i savršena koreografija kao ni dolazak glazbenih zvijezda. To je bio nastup „domaćih dečki iz Bilogore“, u pravilu amatera koji su došli pokazati kako su naučili svirati od svojih starijih, bez glazbene škole i nota – kaže Rebić i dodaje – Veseli činjenica da su se kroz dosadašnji tijek festivala pojavili sastavi i pojedinci koji se žele afirmirati te će biti jamstvo opstanka te glazbe u budućnosti. Znak je to da na ovom području tradicionalna glazba ne odumire nego je sve popularnija.

Kako je festival polako stasao na drugom festivalu je sastavima pružena prilika da pokažu svoju kreativnost izvođenjem novih autorskih skladbi koje govore o Bilogori, odnosno u sebi sadrže pojmove iz Bilogore, a prošle godine održan je i treći festival koji je održan u tri djela i po prvi put je dio festivala bio natjecateljskog karaktera.

Inače, organizatori festivala su Općina Veliko Trojstvo, Udruga Bilogorski turistički put i TO Veliko Trojstvo.

– Kako festival sve više raste postavljeno je pitanje i kako dalje jer Udruga Bilogorski turistički put je postigla vrhunac u organizacijskom smislu te je vrijeme da se napravi iskorak kako bi ovaj festival postao još bolji  – rekao je Rebić.

– U tom smislu predložili smo osnivanje posebne udruge, točnije sekcije u sastavu Bilogorskog puta koja bi zamijenila dosadašnji odbor festivala, a u nju bi ušli predstavnici Općine Veliko Trojstvo, Udruge Bjelovarski turistički put, KUD-a Veliko Trojstvo, TO „Bilogora“, predstavnici medija, županije i svi koji žele pomoći – kaže Rebić.

Na osnivačkoj sjednici „Sekcije etno festivala Bilogoro u srcu te nosim“ za direktora ovogodišnjeg festivala izabran je Dražen Kocijan Kocka, direktor i vlasnik Super radija dok su u predsjedništvo izabrani  Slađana Đurđević, Ivan Kovačić, Miroslav Konopa, Ivan Koprivčević, Zlatko Kramarić, Jozo Rebić  i Cico Mraz.

Ujedno je na osnivačkoj sjednici usvojena i odluka kojom se raspisuje natječaj za skladbe koje će biti izvedene na 4. Etno festivalu „Bilogoro u srcu te nosim“ 16. studenog.

Na festivalu mogu nastupiti sastavi i pjevači s područja Bilore i šire.

Mogu izvesti 2 skladbe, jednu skladbu koju su izvodili glazbeni sastavi Bilogore ’70. I ’80. godina prošlog stoljeća i jednu novu skladbu, do sada neobjavljenu koja mora sadržavati elemente Bilogore te trajanja do 3′ 30”.

Ako se odlučite prijaviti na festival morate imati na umu da ste obvezni dostaviti radnu snimku sa vokalima, te se odreći naknade za autorska prava za izvođenje skladbe na festivalu, radiju ili TV prijenosu, te za zajednički festivalski nosač zvuka i fotografije, dok ostala autorska prava nakon festivala autori i izvođači zadržavaju. Pristigle pjesme će preslušati stručni odbor i odabrati skladbe,a prijavnicu i radnu snimku sa snimljenim vokalima treba poslati na mail: mirokonopa@yahoo.com.

Oznake
Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close

Otkriven je adblock

Molimo vas da nas podržite tako što ćete onemogućiti blokadu oglasa