ČazmaVijesti

Gradski vijećnici Grada Čazme odlučili – maksimum zakupa državnog zemljišta 500 hektara

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Čazme su donijeli odluku o usvajanju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH za grad Čazmu. Naime, temeljem novog zakona lokalna samouprava je morala donijeti program raspolaganja državnim zemljištem pa tako i grad Čazma. Temelj za donošenje programa bila je analiza poljoprivredne proizvodnje koju je donio prošli saziv Gradskog vijeća.

Na javnoj raspravi predloženo je  da po jednom subjektu maksimalna površina zakupa bude 1000 hektara na što je stigao prigovor grupe poljoprivrednika koji su tražili da maksimalna površina po subjektu bude 150 hektara.

Odbor za gospodarstvo i poljoprivredu koji je razmatrao prijedlog predložio je  da se predloženih 1000 hektara smanji na 500 hektara s mišljenjem da je to sredina koja bi mogla zadovoljiti i velike poljoprivredne subjekte ali i male.

Vijećnici su većinom prihvatili prijedlog Odbora za poljoprivredu i gospodarstvo Grada Čazme  kojom je maksimalno ograničenje 500 hektara. U raspravi se moglo čuti i kako je zakon o raspolaganju državnim zemljištem nepravedan i loš jer daje prednost stočarima nad ostalim poljoprivrednim proizvođačima. Isto tako zakon ne razlikuje male i velike poljoprivredne proizvođače.

Da je zakon loš smatra i gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak koji je govoreći o ovoj temi istaknuo kako su poljoprivrednici životno zainteresirano za ovu temu i kako će se Grad boriti da mali poljoprivrednici ne ostanu bez zemlje:

– Ljudi ne trebate se bojati da vam gradonačelnik, gradski službenici i vijećnici žele napraviti da vi sutra ostanete bez zemlje. Što smo onda ako izgubimo te ljude koji rade i kojima treba ta državna zemlja? Nismo ništa napravili! Interes nam je da funkcionirate ne ovako kako sada funkcionirate, već bolje. Ja kažem da ovaj zakon sada nije dobar. Što je s ljudima koji se bave ratarstvom, koji uzgajaju krumpire? Što je s općinom Hercegovac gdje se svi mahom bave uzgojem krumpira?  Doći će im netko sa strane tko je stočar jer ovaj zakon ne poznaje razliku stanovnika osim u onom djelu gdje stoji da mora imati poslovni subjekt. Što znači da može doći netko veliki sa strane ili iz susjedne općine tko treba zemlju, otkupiti neko staro imanje i složiti poslovni subjekt. Tu su realne opasnosti da u trenutku natječaja koji će biti da bude borba. Sada nije oko plana gospodarenjem, tu nema nikakvih bojazni. Kad se počnu raspisivati natječaji za zakup to je negdje za dvije godine kada ističu ugovori, tu će nastati svašta – rekao je Pirak.

Inače na području grada Čazme obradive državne zemlje  ima oko 2 500 hektara od toga je trenutno pod zakupima  oko 98 posto. Ostalo je još oko 200 hektara koji nisu interesantni poljoprivrednicima zbog neisplativosti. Naime, zemlja je zapuštena i trebala bi znatna ulaganja da se stavi u funkciju. Zanimljiv je podatak i da samo 33 poljoprivrednika s područja grada imaju zemlju u zakupu.

 

Autor: V.R

 

Oznake
Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close

Otkriven je adblock

Molimo vas da nas podržite tako što ćete onemogućiti blokadu oglasa