FarkaševacVijesti

Obilježen Dan općine Farkaševac!

Održana je svečana sjednica kojoj su nazočili brojni gosti i prijatelji općine.

Danas je svečanom sjednicom obilježen je Dan općine Farkaševac. Ostvareno na području općine predstavio je načelnik Dražen Draganić:

– Dan Općine prigoda je za slavlje, no ujedno i prilika da se osvrne na ono učinjeno, a rekao bih i pohvali realiziranim. Kao jedan od većih projekata u proteklom razdoblju svakako je izgradnja reciklažnog dvorišta, nakon što je krajem lipnja 2017. godine ishodovana građevinska dozvola za izgradnju. U tijeku je provođenje javne nabave, a projekt se realizira u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike. Izgradnja reciklažnog dvorišta kotačić je u mehanizmu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom pri čemu je važno razlikovati otpad od smeća te biti svjestan odvajanja otpada kako bi se mogao dalje industrijski prerađivati. Slikovit je to primjer i sve poznatije krilatice u vrijeme globalizacije: „Misli globalno, djeluj lokalno!“ pa se stoga i mi, kao jedinica lokalne samouprave, zalažemo za bolje ekonomske, ali i ekološke uvjete življenja naših mještana. Također, proteklog smo mjeseca, Fondu za zaštitu okoliša, podnijeli zahtjev za nabavu komunalne opreme za odlaganje reciklabilnog otpada istaknuo je Draganič.

Draganić je kazao kako je jedna od važnijih zadaća održavanje komunalne infrastrukture te sanacija i adaptacija objekata u vlasništvu Općine:

– Uglavnom se radi o društvenim i vatrogasnim domovima te sportskim objektima. Takvi su objekti od velikog značaja za lokalnu zajednicu i sam društveni život i razvoj sela pa ne treba čuditi činjenica da upravo tome pridajemo veliku pozornost tijekom godine. Također, asfaltirali smo i dionicu nerazvrstane ceste Farkaševac – Ivančani, a s radovima na domovima i asfaltiranju cesta nastavljamo i dalje. U tijeku je izrada glavnog projekta za izgradnju parkirališta neposredno uz mjesno groblje u Farkaševcu. Uz to, u tijeku su i pripremne radnje za gradnju ograda na mjesnim grobljima u Farkaševcu i Majuru.

Draganić se dotakao i brige o socijalno ugroženim stanovnicima s područja općine:

–  U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Vrbovec. Nastojimo biti solidarni te na raspolaganju onima kojima je to potrebno. Upravo smo iz tog razloga podijelili i preko 500 paketa pomoći, namijenjenih djeci, obiteljima i starijima sa slabijim imovinskim stanjem. Od suradnje s Gradskim društvom Crvenog križa Vrbovec istaknuo bih aktualni projekt „Zaželi – program zapošljavanja žena“ kojim se žele postići dva društveno korisna cilja. To je zapošljavanje žena koje nisu konkurentne na tržištu rada te briga o starijima i nemoćnima. Program zapošljavanja kreće u 9. mjesecu te se iskreno radujem smanjenju broja nezaposlenih na području naše Općine. Od naših redovnih aktivnosti izdvojio bih financiranje male škole, tj. odgoja djece predškolskog uzrasta, sufinanciranje prijevoza učenika srednjoškolaca, škole plivanja, financiranje božićnih darova za djecu, sufinanciranje vatrogasne zajednice općine, političkih stranaka, zbrinjavanje napuštenih pasa, (potpomaganje rada naše Župe,) ali i davanje novčane potpore rodiljama koju smo ove godine i povećali. Osim navedenoga, Općina Farkaševac će sljedeću školsku godinu, u suradnji sa Županijom, u omjeru 40 % Županija, 60 % Općina, sufinancirati školske udžbenike i radne bilježnice za učenike osnovne škole.Također, sufinanciramo i udruge građana pri čemu valja naglasiti projekt nadstrešnice na akumulaciji vode u Farkaševcu, gdje sutra, članovi udruge Dabrovi sa Pupine bare, priređuju prigodan program za proslavu dana Općine-kazao je Draganić.

Draganić je najavio i dovršetak radova na izgradnji brze ceste koja bi prema najavama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture trebala biti spremna za puštanje u promet do kraja godine, s tim da bi do tog vremena trebala biti i rekonstruirana državna cesta da može prihvatiti promet koji će biti preusmjeren preko Farkaševca, Bolča i Gudovca prema Bjelovaru.

Pred općinom Farkaševac je i izgradnja Regionalnog vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok” i dječjeg vrtića:

– Jedan od najvećih projekata za naš kraj svakako je izgradnja Regionalnog vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok“. Nakon desetak godina priprema, sastanaka, dogovara, obećanja nadležnih ministarstava, napokon kreće i izgradnja. Ugovor o sufinanciranju i dodjeli bespovratnog europskog novca za ovaj strateški projekt potpisan je sredinom svibnja. Mislim da ne mogu dovoljno naglasiti važnost ovakvog projekta u budućnosti. Naime, roditelji voze djecu u Bjelovar i Dubravu što nije niti ekonomski niti vremenski prihvatljivo. Veliko mi je zadovoljstvo reći da je zemljište kupljeno te da je u tijeku izrada projektne dokumentacije – kazao je u svom govoru načelnik Općine Farkaševac Dražen Draganić.

Oznake
Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close

Otkriven je adblock

Molimo vas da nas podržite tako što ćete onemogućiti blokadu oglasa