DubravaVijesti

Održana 6. sjednica Općinskog vijeća Općine Dubrava

6. sjednicu općinskog vijeća održali su u utorak navečer vijećnici Općine Dubrava. Na aktualnom satu pitanja su postavili vijećnici Trninić iz Živog zida i Martinčević iz SDP- a. Trninića je zanimalo kako i gdje se u mobilnom reciklažnom dvorištu može ostaviti selektivni otpad? Odgovorio mu je zamjenik načelnika Ante Grizelj koji je rekao da je plan da se kroz sva naselja prođe sa mobilnim reciklažnim dvorištem i prikupi otpad, a radno vrijeme reciklažnog dvorišta će se urediti naknadno. Vijećnik Martinčević je predložio da prije svakog aktualnog sata načelnik općine Tomislav Okroša da izvješće o svom radu s čim se načelnik složio.

U nastavku sjednice usvojene su izmjene i dopune Statuta Općine Dubrava, te analiza i plan razvoja sustava civilne zaštite na podučju općine. Na prijedlog načelnika vijećnici su usvojili i Odluku u pristupanju Općine Dubrava u članstvo Udruge općina u Republici Hrvatskoj. Što ovo članstvo donosi općini pojasnio je načelnik Tomislav Okroša:

– Smatramo da je dobro da Općina bude član takve udruge zbog razmjene mišljenja i iskustava, a na sastancima se razgovara o budućim natječajima koji se raspisuju, zakonodavstvu i ostalim temama. Smatramo da bi definitivno bilo vrijeme da i Dubrava postane član ove udruge kako bi bili uključeniji u rad i donošenje nekih odluka i prijedloga prema zakonodavcu na dobrobit svih općina – rekao je Okroša.

Usvojena je na vijeću i odluka o održavanju nerazvrstanih cesta. Nerazvrstane ceste na području Općine Dubrava u 2018. i 2019. održavat će Županijska uprava za ceste koja je ponudila najnižu cijenu na raspisanom natječaju.

Do kraja sjednice raspravljalo se o prijedlozima vijećnika Trninića iz Živog zida koji su uvršteni na dnevni red. Prvi prijedlog je bio da se oslobode plaćanja naknade za korištenje prodajne površine „Dudnjak“ OPG-ovi i obrti koji imaju prebivalište na području Općine. Moglo se u raspravi čuti kako samo 3 OPG-a i obrtnika s područja općine prodaju na Dudnjaku i maltarinu plaćaju 10,00 kuna, te da pojedini prodavači sami žele plaćati maltarinu i da ih se ne treba oslobađati plaćanja. Sljedeći prijedlog je bio za izgradnju štandova na prodajnom prostoru „Dudnjak“. Zamjenik načelnika Ante Grizelj je reako da će se to uzeti u budućnosti u obzir , no da se općina trenutno trudi osigurati mogućnost udruživanja poljoprivrednih proizvođača u zadrugu kako bi imali mogućnost zajedno nastupati na tržištu.

– Svaka čast kućicama, ukidanju maltarine, ali mislim da se moramo okrenuti nekim stvarima kako bi bili konkurentniji na današnjem tržištu. Jedna od tih stvari je poljoprivredna zadruga, druga stvar je pregovor s jednom tvrtkom koja se bavi ovčarstvom, treća stvar je e-plac. U pregovorima smo da se objedine proizvodi svih koji će raditi u poljoprivrednoj zadruzi da ih možemo distribuirati. Također pregovaramo o bratimljenju s jednom općinom u Španjolskoj koja se bavi proizvodnjom ekološke hrane gdje bi mogli poljoprivredne proizvode izvoziti – najavio je neke od aktivnosti  koje su vezane uz pomoć poljoprivrednim proizvođačima zamjenik načelnika Ante Grizelj.

Trninić je predložio i otvaranje posebnog računa za pomoć socijalno ugroženim obiteljima na koji bi se prebacivale vijećnićke naknade onih vijećnika koji se svoje naknade žele odreći, na što je vijećnica Jagić iz stranke Bandić Milan 365 upozorila vijećnika Trninića da ovaj prijedlog nije u skladu sa zakonom.

– Želim samo reći da općina po zakonu svakom vijećniku na njegov račun treba isplatiti novce i ne može uplaćivati na ničiji tuđi račun. Sa svojeg računa svatko može s novcem raditi što hoće.  Moj prijedlog je bio još na drugom vijeću za pomoć curi za studiranje. Ja se svoje vijećnićke naknade nisam odrekla, nego sam je uplatila na njen tekući račun jer je jedino tako zakonski ispravno. Ne znam, Davore o čemu ti pričaš? Ti ako si se htio odreći svoje dnevnice mogao si isto uplatiti na taj račun, na koji je uplatio i načelnik i ne znam tko sve je. Zakonskih uporišta nema da se moja naknada uplaćuje na bilo čiji račun osim moj, ne na moj nego svih nas – rekla je Jagić.

I na kraju zadnji prijedlog bio je za povećanje naknada rodiljama s prebivalištem na području Općine. Zamjenik načelnika Ante Grizelj podsjetio je kako su rodiljne naknade na početku mandata dignute 100 % i da su najveće u okruženju, te se osvrnuo na prijedloge vijećnika Trninića.

– Ako se vratimo par vijeća unazad i vaših konstatacija da bi se trebala ukinuti jedna naknada, komunalna naknada, druga naknada, kad bi vi to napravili kao vijećnik Živog zida ili načelnik iz čega bi vi to isplaćivali. Prijedlog je dobar ali u svrhu performansa, društvenih mreža, kako su HDZ I SDP odbili dobre prijedloge vijećnika Trninića iz Živog zida – prokomentirao je Grizelj.

Vijećnik Trninić je i na ovoj sjednici prešao granicu pristojnog ponašanja te je izjavio da se vladajući ponašaju autokratski i barbarski, te je prije zaključenja sjednice revoltiran što su mu svi prijedlozi odbijeni napustio vijećnicu.

Autor: V.R.

Oznake
Prikaži više

Povezani članci

1 thought on “Održana 6. sjednica Općinskog vijeća Općine Dubrava”

 1. Tekst je pomalo neobjektivno napisan, pa da utvrdimo što se zaista dogodilo.

  U aktualnom satu vijećnici Zna-Se-Kojih stranaka utvrdili su da Dubrava nema odgovarajući način zbrinjavanja otpada na javnim površinama tj konkretno kod kolodvora, da pohrđali limeni kontejner na kojem je kistom napisano karton, nije dobar, i ljudi u njega bacaju svašta. Za ono nepotrebno čudo od mobilnog reciklažnog kontejnera kojeg su platili 170,000 kuna zamislite, imati ćemo određene radne sate i čovjeka koji će svakog dana besposličariti čuvajući tu limenku u radno vrijeme, svaka 3 mjeseca u drugom selu. Samo se stvaraju brojni nepotrebni troškovi. Zaključak vladajućih je da u ipak u konačnici sve u redu i da se uglavnom ne mora ništa promijeniti te da su primjedbe neosnovane.

  Nakon toga načelnik je obrazložio kako se Općini Dubrava isplati učlaniti u Udrugu općina, ćime će tako na sebe preuzeti brojne nove obveze, i naravno članstvo u toj udruzi Općina dubrava će plaćati cca 1500 kuna. Tih 1500 kuna uglavnom uhljebi-općinski predstavnici će trošiti na seminare, putovanja i za proslave koje povremeno organiziraju. Utvrdili smo da Dubravci nemaju interes preuzeti na sebe nove obveze i još za to dodatno plaćati dok su koristi samo špekulativne prirode a nikako konkretne prirode.

  Bio je nakon toga plan civilne zaštite na kojem vijećnik Živog Zida nije htio predložiti da se u taj sustav ubaci i čovjek sa položenim ispitom radio-komunikacije, što smatra korisnim jer u slučaju elementarne nepogode, nestanka struje ili pada telekomunikacija – što predviđa plan civilne zaštite, radio komunikacija postaje najjednostavniji način komunikacije sa vanjskim svijetom. Prijedlog nije predložen jednostavno zato jer nisam htio nesavijesnim vijećnicima dati još jednu priliku da me zbog svoje nesavijesti ismiju komentarima kako prijedlog ne valja. Neka je vama na dušu što neke ideje i prijedloge za korist Dubravaca nećete niti čuti a to je samo zato jer svaki prijedlog dočekate na nož i sve odbacujete.

  Isto tako ste ismijali prijedlog da domaće poduzetnike simbolično oslobodimo plaćanja mjesta na tržnici. Istina je da to nije velika naknada, samo 10 kuna, no simbolična je to gesta kojom pokazujete da vam je stalo do domaćih poduzetnika. Na kraju je ispalo da se vama teško odreći tih 10 kuna, niste htjeli, smijali ste se posprdno, vama na dušu.

  Isto tako ste se smijali i kada smo predložili da se izgradi 10ak drvenih štandova sa nadstrešnicom. Govorili ste kako je to loš projekt, te ste počeli maštariti o nekakvim natkrivenim nadstrešnicama, kao da natrkivene tržnice u Ivaniću ili Vrbovcu nemaju i drvene štandove. Pričate o nekakvim izvozima u Španjolsku, kao to je dokaz vaše naprednosti, i to koristite kao argumente zašto ne treba podržati jeftin projekt da se par drvenih štandova napravi u Dubravi.

  Što se tiće prijedloga da se naknada vijećnika koji se žele odreći naknade da se uplaćuju socijalno potrebitima, potpuna je neistina i laž proizašla iz neznanja da se takav prijedlog ne može zakonski izvesti. Istina je da se vijećnik može odreći svoje naknade i da taj novac onda ostaje u općinskom proračunu. Isto tako je istina da mi vijećnici planiramo kako će se trošiti taj proračunski novac. Unutar tih ovlasti mogli smo odrediti da se naknada vijećnika koji su se odrekli naknade preusmjeri u mjere za socijalno ugrožene. Niste htjeli o tome razmišljati nego ste se protivili takvom projektu tvrdeći da je nezakonit. U isto vrijeme vijećnica iz Zna-Se-Koje-Stranke koja se može čuti na audiu kako “objašnjava nezakonitost” prijedloga koristi ovu situaciju u kojoj se odrekla dvije naknade u korist jedne djevojke, a onda se hvali u više navrata pokrečući tu temu i pokazujući uplatnice. Naravno, glasala je protiv prijedloga da se naknada vijećnika koji se žele odreći naknade preusmjeri socijalno potrebitima. Zašto?

  Ima jedna laž koja se potkrala u tekstu, a to je da je zadnji prijedlog bio da se poveća rodiljna naknada. Istina je da smo nedavno povećali rodiljnu naknadu, ali novi prijedlog bio je da se poveća naknada za drugo dijete na 4000 kn i za treće dijete na 6000 kn. Kao i sve prethodne prijedloge, uz blagu dozu sarkazma vijećnici Zna-Se-Kojih stranaka odbili su i taj prijedlog.

  Zaboravili su u članku napisati da je ovo sjednica u kojoj su svi vijećnici u Dubravi, osim Živg Zida, glasali za kontraverzni zakon “Lex Šerif” o kojem se mnogo pisalo u medijima, koji povećava moć načelnika i općenito je centralizira – oduzima od većine u korist manjeg broja ljudi. Objasnili smo vijećnicima da ih ništa ne tjera glasati protiv interesa Dubravaca, no nisu imali razumijevanja.

  Istina je da je vijećnik Živog Zida nazvao način vladanja autokratskim i barbarskim. Načelnik ne znajući pravo značenje riječi barbar, pretpostavio je da ga se nazvalo ubojicom, no to naravno nije točno. Ovo je prilika načelniku i ostalim uvrijeđenima da nauče da riječ barbarizam znači: divljačko, nekulturno ponašanje. To je načelniku bilo rečeno nakon što se počeo sa visoka, sa povišenim tonovima obraćati vijećniku Živog Zida lažno ga optužujući da predlaže nezakonite prijedloge. Bilo bi lijepo da su pustili snimku toga što je bilo rečeno prije izjave da vladajući vladaju barbarski i autokratski.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close

Otkriven je adblock

Molimo vas da nas podržite tako što ćete onemogućiti blokadu oglasa