ČazmaVijesti

Potpisan ugovor za Čazmu Naturu ukupne vrijednosti 26.046.996,56 kn!

„Čazma Natura“ podrazumijeva obnovu i izgradnju mnogih sadržaja, od šetnice, multifunkcionalnog centra, adrenalinskog parka do onoga što je, pokazalo se do sada, Čazmancima najzanimljivije, biološkog bazena u središtu grada.

U Slunju je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala zajedno s korisnicima, 16 ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte ukupne vrijednosti 230 milijuna kuna od čega je 187 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Jedan od ugovora je i za projekt  Čazma Natura ukupne vrijednosti 26.046.996,56 kn, od čega je 19.444.712,49 kn EU sredstava. Ministrica je istaknula kako je potpisivanje ovih ugovora rezultat predanog rada i partnerskog odnosa svih korisnika kao i institucija uključenih u Sustav upravljanja i kontrole EU fondovima.

Projekt Čazma Natura obuhvaća zaštitu i revitalizaciju zaštićenih dijelova prirode, Regionalni park Moslavačka gora te područje uz rijeku Česmu, Medjame i Vustje, ali i izgradnju novih sadržaja u gradu Čazmi, poput Zelene tržnice i biološkog kupališta, odnosno biološkog parka. Projekt predviđa i uređenje dviju učionica OŠ Čazma te uređenje arboretuma kao i izgradnju sportskog parka uz poučno tematsku stazu namijenjenog biciklistima i “ovisnicima” o adrenalinu. U sklopu projekta uključeno je uređenje Multifunkcionalnog centra tj. novouređena zgrada na trgu dobit će i novu svrhu.

Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak nakon potpisivanja ugovora kazao je kako se osjeća presretno i ponosno:

– Dugo smo najavljivali ovaj projekt, koliko je trajala priprema projekta očito je toliko trajalo i ocjenjivanje. Sa zadovoljstvom možemo reći da 20 milijuna kuna dolazi u Čazmu.  Ovaj projekt će obuhvatiti izgradnju kupališta, uređenja nekih zgrada, šetnica, sportskih sadržaja, ribolovnog kompleksa, uređenje Vustja, Medjama.  Sve je to obuhvaćeno ovim lijepim projektom, a na nama je da sve to dobro izrealiziramo. Sa realizacijom krećemo odmah, prostorni plan je pred donošenjem i više nemamo nikakvih zapreka da konzumiramo ovaj novac i vjerujem da će se puno toga vidjeti lijepog u našem gradu uskoro – kazao je Pirak.

Gradonačelnik Pirak je pohvalio i Razvojnu agenciju Grada Čazme koja je ovaj projekt pripremila:

– Razvojna agencija si je dala puno truda da ovaj projekt uspije. Ovo je prvi tako veliki projekt ali imamo i niz malih prjekata gdje su oni sigurno opravdali svoju opstojnost i dapače postajemo već i stručni u tim znanjima koje su oni stekli izrađivajući te projekte. Stoga čestitam i njima i djelatnicima gradske uprave koji su također sudjelovali u izradi. Mogu reći da je ovo tek početak jer imamo spreman još niz projekata od izgradnje novog vatrogasnog centra i cesta. Prije svega cesta od Bosiljeva do Cerine preko Prokljuvana koja je spremna i čekamo raspisivanje natječaja gdje taj projekt  možemo prijaviti. Sa Hrvatskim cestama smo u nekoliko započetih projekata izgradnje nogostupa, rekonstrukcije prometnica, izgradnje kanalizacije i puno toga. Pred nama je puno posla koje moramo odraditi – kazao je gradonačelnik Pirak.

Dajana Petrina djelatnica Razvojne agencije grada Čazme i voditeljica projekta Čazma Natura o izradi ovog projekta nam je rekla kako je izrada projekta je bila izrazito zahtjevna:

– S obzirom da se ovaj projekt sastoji od niza komponenata  koje je bilo potrebno ukalupiti u formu natječaja da bi zadovoljili sve uvjete prijave iz tog razloga njegova izrada je bila zahtjevna. Sam natječaj je bio oformljen da smo mogli prijaviti hrpu toga i napraviti puno turističkih sadržaja na području Nature tako da smo odlučili proširiti taj projekt od početnog eko bazena na niz sadržaja da našim Čazmancima i gostima ponudimo puno više sadržaja od samog eko bazena – rekla je Petrina.

 

Oznake
Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close

Otkriven je adblock

Molimo vas da nas podržite tako što ćete onemogućiti blokadu oglasa