RovišćeVijesti

Uspostavljena suradnja između Općine Rovišće i Groupe de secours catastrophe Francais

Završen je posjet Općini Rovišće i Vatrogasnoj zajednici Općine Rovišće delegacije iz francuske humanitarne organizacije  „Groupe de secours catastrophe Francais“. Riječ je o humanitarnoj organizaciji koja djeluje na mjestima gdje mogu pružiti  pomoć ljudima pogođenim potresima, uraganima, poplavama, napadima ili bilo kakvom drugom katastrofom prirodnog ili ljudskog porijekla u svijetu, a obavljaju i dugoročne humanitarne operacije.

Podsjetimo, Općina Rovišće je uputila nekoliko pisama na adrese u Francuskoj sa molbom za pomoći u opremi za svoje vatrogasce.

Na ideju da se potraži pomoć u Francuskoj jedošao načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan u razgovoru sa zamjenikom predsjednika vijeća Darijom Biškupom koji je studirao u Francuskoj i odlično govori francuski , pa mu nije bio teško kontaktirati nekoliko francuskih organizacija koje su svojim radom vezane uz vatrogastvo.

– Javili su nam se iz „Groupe de secours catastrophe Francais“ iako dobivaju puno mailova tijekom tjedna. Rekli su nam da su se iz razloga dobro obrazloženog maila i situacije na našem području odlučili javiti i uspostaviti kontakt s nama. Oni su tražili da dođu kod nas, da vide kako funkcioniraju naša vatrogasna društva i Vatrogasna zajednica, da se uvjere u pravo stanje stvari i da vide što nama zaista treba i na koji način nam mogu pomoći. Došli su ovdje prije dva dana, mi smo ih ugostili oni su obišli sva vatrogasna društva, upoznali smo ih s radom i Općine i DVD-a i nakon što su analizirali sve ono što imamo, shvatili su da nam treba pomoć i već su pripremili određene ugovore i sporazume kako i na koji način ćemo surađivati i kako nam žele pomoći – rekao je načelnik Slavko Prišćan.

Prije potpisivanja sporazuma o suradnji predsjednik „Groupe de secours catastrophe Francais“ Thierry Velu rekao je kako je upoznao hrabre i profesionalne osobe, posebno vatrogasce, osobe koje žele pomoći koje imaju znanje ali im fali oprema. Suradnja koja je započela ovim posjetom, trajat će tri godine. Boravak u Rovišću je jedno iskustvo koje ih je obogatilo zato što su vatrogasci u cijelom svijetu isti, jedna  velika obitelj, a nadaju se da će se uskoro vratiti s opremom koju će donirati.

Još uvijek nije poznato što će sve donirati, jer rade po principu da prvo snime stanje, što su i napravili boravkom u Rovišću, zatim kad usporede stanje onog čime raspolažu s onim što se traži tada će obaviti donaciju.

Autor: V.R.

Oznake
Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close

Otkriven je adblock

Molimo vas da nas podržite tako što ćete onemogućiti blokadu oglasa