ČazmaVijesti

Čazma: 7 jedinica lokalne samouprave potpisalo sporazum za izradu Studije izvedivosti i Plana razvoja širokopojasne infrastrukture na svom području

U Čazmi je sedam čelnika jedinica lokalne samouprave iz općina Berek, Hercegovac, Ivanska, Štefanje i Velika Trnovitica te gradova Čazme i Garešnice potpisalo sporazum zajedničkog udruživanja temeljem kojega će se pristupiti  izradi Studije izvedivosti i Plana razvoja širokopojasne infrastrukture za područja navedenih gradova i općina. Prema najavama prvi natječaj bi trebao biti otvoren kroz dva do tri mjeseca. Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja je preuzelo vođenje ovog projekta od Ministarstva prometa, pomorstva i veza zbog toga da bi se sami projekti mogli financirati iz EU fondova. Tako da će se dinamikom kojom će se raspisivati natječaji projekti  moći provoditi.

Jedan od potpisnika bio je i načelnik općine Hercegovac Boro Bašljan koji je rekao da je dokumentacija za izgradnju širokopojasnog interneta izuzetno bitna za našu županiju jer nam nosi najveći broj bodova zbog nerazvijenosti:

– Ovdje možemo iskoristiti fondove na način da zbog tih velikih bodova koji nam se kao nerazvijenima pripisuju imamo prioritet kod prijava za sufinanciranje dokumentacije. Kasnije kod prijave za izvođenje tog projekta i razvoja širopojasnog interneta u ova dva grada i pet općina oko 10 000 kućanstava će dobiti minimalnu brzinu od 100 MB po priključku, što znači da će se razvijati ne samo digitalno gospodarstvo nego i usluge vezane za digitalije. Mi ulazimo u vrijeme brzog interneta, u gradovima je to postalo nešto sasvim normalno i vrijeme je da naši gradovi i općine naprave korak i da dovedemo tu infrastrukturu do naših građana – rekao je Bašljan.

Postoje tri modela kojima se upravlja ovom infrastrukturom jedan je sklapanje javno-privatnog partnerstva s nekim od telekoma, drugi je da jedinice lokalne samouprave naprave kompletnu dokumentaciju i daju je na korištenje nekom od zainteresiranih telekoma koji onda iznajmljuju tu infrastrukturu određeni broj godina i treći način je da su jedinice lokalne samouprave nositelji investicije i da investiraju vlastita sredstva plus sredstva koja osiguraju iz EU fondova i naplačuju telekomima promet koji ide do građana. Tim modelom jedinice lokalne samouprave mogu regulirati cijenu pristupa internetu koja može biti i manja nego što je do sada s tim da bi brzina bila nekoliko puta brža nego do sada. Koji model od ova tri je najprihvatljiviji pokazat će se kroz izradu dokumentacije.

Ovaj način udruživanja dobar je primjer zajedničke suradnje susjednih općina i gradova što EU kod kandidiranja projekata prema EU fondovima prepoznaje i smatra to dobrom praksom kazao je domaćin, gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak:

– Grad Čazma ponudio se da bude nositelj ovog provedbenog djela jer netko od nas treba sve koordinirati. Naša razvojna agencija će nam odraditi ovaj dio tehničkog posla. Zahvaljujem kolegama što su se odazvali da zajednički možemo potpisati ovaj sporazum  jer iza toga slijedi niz konkretnih stvari gdje ćemo se svi zajedno angažirati – rekao je Pirak.

 

 

Autor:V.R

Oznake
Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close

Otkriven je adblock

Molimo vas da nas podržite tako što ćete onemogućiti blokadu oglasa