Bjelovarsko-bilogorskaVijesti

DVA MILIJUNA KUNA POTPORA ZA RAZVOJ GOSPODARSTVA, OBRTNIŠTVA I TURIZMA U 2018. GODINI U BBŽ

Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu osigurala je ove godine preko dva milijuna kuna direktnih potpora namijenjenih svojim gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkom sektoru. Potpore su to koje su osmišljene i donese u dogovoru s gospodarstvenicima i obrtnicima, a vežu se na niz segmenata od sufinanciranja dokumentacije za europske projekte do sufinanciranja sustava kvalitete ili pak otvaranja novih obrta.

Ovogodišnji proračun županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo obrtništvo i regionalni razvoj povećan je za 1,5 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije i sada iznosi gotovo 12 milijuna kuna. Danas je župan Bajs predstavio mjere i pritom istaknuo:

-Kada govorimo o potporama naše Županije  našim gospodarstvenicima, našim obrtnicima  u 2018. povećali smo proračun našeg Upravnog odjela za gospodarstvo za otprilike dva milijuna kuna. Najznačajnije nove mjere u 2018. su sasvim sigurno sufinanciranje EU projekata kako za male gospodarstvenike i srednje, tako i za obrtnike. Kada gledamo s područja županije prijave na EU projekte počinju polako slabiti. Naime, kada govorimo o raspisanim natječaju cijele države, natječaji su rijetki, dugo traju i ponekad ljudi su obeshrabreni obzirom na ulaganja koje imaju. Mi ćemo sufinancirat sve one prethodne aktivnosti  građevinske dozvole, pripreme projekta, prijave, kako bi naši poduzetnici s vrlo malo rizika napravili pripremu projekta i prijavu. Dakle, mi ćemo sufinancirati do 3% vrijednosti prijave projekta kao pripremnu dokumentaciju za gospodarstvenike do 50 000kn, za obrtnike do 25 000kn. Ta sredstva su bespovratna i želimo što više prijava s našega kraja. Puna dvorana ovdje u Gospodarskoj komori potvrđuje da smo na pravom putu.  Županija može i treba poduprijeti  upravo u ovom ključnom trenutku povlačenje sredstava i ne povlačenje sredstava samo od strane Gradova, Općina same Županije nego povlačenje sredstva od strane gospodarstva rekao je župan Bajs.

Kada se zbroje sve nove mjere predviđene u proračunu, a vezane uz potpore prema gospodarstvu, obrtništvu i turizmu, dolazimo do sredstava u iznosu od 1,8 milijuna kuna. Toj brojci moramo pridodati 250 tisuća kuna osiguranih za promociju gospodarstva županije te edukaciju i onda ukupni broj mjera iznosi preko 2 milijuna kuna. Za očekivati je kako će mjere Bjelovarsko-bilogorske županije doći direktno u ruke 80 – 100 tvrtki i obrta, a prvi Javni pozovi prema gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkim djelatnicima krenut će ovih dana.

Nove mjere u proračunu za razvoj gospodarstva, obrtništva i turizma:

 

  Sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na EU fondove

Bjelovarsko-bilogorska županija bilježi sve bolje rezultate u gospodarstvu – porast broja zaposlenih, rast prihoda, dobiti, ulaganja, ali i smanjenje nezaposlenost. Ipak, kako bi se taj trend nastavio još snažnije, Županija uvodi novu mjeru za pomoć gospodarstvenicima „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na EU fondove“. Mjera vrijedna 750.000,00 kuna namijenjena je našim gospodarstvenicima kako bi ih se potaknulo da se što više prijavljuju na europske, ali i nacionalne fondove, te da na taj način unaprijede svoje poslovanje i konkurentnost.

Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove

I za naše obrtnike stiže mjera „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove“, vrijedna 500.000,00 kuna. Želja je Bjelovarsko-bilogorske županije  da i obrtništvo u punom zamahu krene prema naprijed, a jedan od načina su zasigurno europski, ali i nacionalni fondovi.

Financiranje razvoja obrtništva

Za svoje obrtnike Županija uvodi još jednu mjeru „Financiranje razvoja obrtništva“ i to u iznosu od 100.000,00 kuna. Iako se obrtništvo oporavlja i raste broj zaposlenih kod obrtnika, Županija će svoje obrtnike dodatno motivirati sufinanciranjem otvaranja novih obrta koji bi se bavili izradom tradicijskih proizvoda ili usluga. Kao i dosada, dio sredstava bit će namijenjen i za sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore i njihove programe.

Potpora razvoju kontinentalnog turizma

Bjelovarsko-bilogorska županija je sve poželjnija destinacija, što potvrđuju dobri rezultati u turizmu. Prošle godine ostvareno je ukupno 22 050 turističkih dolazaka i 73 394 noćenja, što je dvostruko povećanje brojki u turizmu samo u dvije godine. Ipak, kako bi turizam Bjelovarsko-bilogorske županije još više napredovao, Županija uvodi mjeru „Potpora razvoju kontinentalnog turizma“ i to u iznosu od 100.000,00 kuna, kako bi se potaknule nove investicije i time obogatila turistička ponuda naše županije.

Turističke manifestacije od važnosti za županiju

„Turističke manifestacije od važnosti za županiju“ je druga mjera namijenjena turističkom sektoru i to za potpore organizatorima većih turističkih manifestacija na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Želja Županije, odnosno njenog čelnog čovjeka, je da se pomogne organizatorima turističkih manifestacija kako bi svoje manifestacije podigle na još viši nivo i kako bi one postale još više prepoznatljive, ne samo u županiji i Hrvatskoj, već i izvan njenih granica. Za tu namjenu u proračunu za 2018. godinu predviđeno je 150.000,00 kuna.

Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata

„Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata“ je mjera koja će pomoći mikro i malim tvrtkama i obrtima za uvođenje sustava kvalitete u njihovo poslovanje. Riječ je o mjeri za koju je predviđen iznos od 100.000,00 kuna.

Sufinanciranje nastupa na sajmovima

„Sufinanciranje nastupa na sajmovima“ – do sada se preko Obrtničke komore sufinancirao nastup na sajmovima, a sada se ta mjera proširuje i na mirko, malo i srednje poduzetništvo, odnosno gospodarstvo za što je u proračunu osigurano 130 tisuća kuna.

 

Autor: V.R

Oznake
Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite također

Close
error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close

Otkriven je adblock

Molimo vas da nas podržite tako što ćete onemogućiti blokadu oglasa