ČazmaVijesti

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila Čazmu

Jučerašni posjet bjelovarsko-bilogorskoj županiji ministrica Nina Obuljen Koržinek završila je u Gradu Čazmi gdje se na sastanku s biskupom bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslavom Huzjakom, župnikom župe sv. Marije Magdalene Dubravkom Laušom, gradonačelnikom Grada Čazme Dinkom Pirakom i saborskim zastupnicima Mirom Totgergelijem i Brankom Hrgom upoznala kako napreduje obnova crkve s. Marije Magdalene u Čazmi, ali i s ostalim programima u kulturi i radom kulturnih udruga u čazmanskom kraju.

– Razgovarala sam i s biskupom i gradonačelnikom o svim projektima koje Ministarstvo kulture podržava u Čazmi, a ove godine smo nešto više od milijun kuna uložili, naravno najviše sredstava u crkvu, ali i u amatersku djelatnost, te u knjižnicu u nabavu knjižnične građe. Drago nam je vidjeti kako se Čazma lijepo razvija i kako postoji veliki interes za projekte kulture. Obišli smo danas cijelu bjelovarsku-bilogorsku županiju, bili smo u 5 gradova, upoznali smo se s planovima za buduće, prema tome ćemo se odrediti i u svom financiranju za sljedeće godine – rekla je ministrica Obuljen Koržinek nakon sastanka.

– Ohrabruje nas ministrica i njen posjet Gradu Čazmi koji govori o jednom kontinuitetu Ministarstva i skrbi prema kulturnoj baštini Grada Čazme. Čazma je bogata kulturnom baštinom, ali i prepoznati smo da imamo dobre projekte, stoga crkva u Čazmi dobiva zadnjih godina značajne iznose za obnovu, a obećani su nam za budućnost i značajniji iznosi kako bi se obnova privela kraju. Gradski programi oko obnove Biskupskog dvora i utvrde u samom središtu Čazme te prezentacija tih zidina i arheološka obrada lokaliteta također nailazi na potporu, tako je Čazma ove godine dobila milijun i četrnaest tisuća kuna za svoje programe, što je gotovo ¾ iznosa za sve objekte na području županije, ali to Čazma i zaslužuje jer su objekti od vrlo važnog značaja ne samo za Čazmu i županiju već i za cijelu Republiku Hrvatsku – rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Tema sastanka je uvijek aktualna jer je premalo sredstava za sve ono što bi trebalo rješavati nakon sastanka je rekao biskup bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak.

– Pitanje je suradnje i dogovora na koji način i kako utvrditi prioritete i redoslijed koji će se poštivati da bi se u optimalnom smislu moglo ulagati u očuvanje kulturne baštine. Tu Crkva stoljećima ima ulogu očuvanja, brige i ostaloga. Mi smo konačno dobili državu, kad smo dobili državu dobili smo i ministarstvo kulture koje u tim stvarima čini što je moguće, pa se nadamo da će u toj suradnji stvari ići naprijed – kazao je  mons. Vjekoslav Huzjak.

Autor: V.R.

Oznake
Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite također

Close
error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close

Otkriven je adblock

Molimo vas da nas podržite tako što ćete onemogućiti blokadu oglasa