ČazmaVijesti

Nedjeljni fileki ili viroza? Što je uzrokovalo zdravstvene probleme ljubitelja fileka u Čazmi?

Raspisali se mnogi ovih dana o zdravstvenim problemima Čazmanaca nakon konzumiranja fileka na dan supermaratona „Od Kaptola do Kaptola“, pa se na razno raznim portalima i tiskovinama mogu pročitati razne verzije događaja u Čazmi u nedjelju 8. travnja.

Podsjetimo, Čazmanci i njihovi gosti mogli su uživati u filekima dva dana.  U subotu 7. travnja je održan prvi „Super fileki kup“ u organizaciji Super radija na kojem je nastupilo 15 ekipa. Kako saznajemo od direktora Super radija Dražena Kocijana Kocke svi natjecatelji dobili su fileke koje su dobili od organizatora, Super radija.

– Fileki su kupljeni od jednog dobavljača, a ne više njih, za što je uredno izdan račun. Svaka ekipa dobila je 3 kg fileka, a iako su neke ekipe prije natjecanja imale želju dodati još svojih fileka, to im kao organizatori nismo dopustili kako bi glavna namirnica bila kontroliranog porijekla. Nakon filekijade nitko nije imao nikakvih zdravstvenih problema, što možda mogu najbolje potvrditi i članovi ocjenjivačkog suda koji su morali degustirati fileke svih petnaest ekipa – kaže Kocijan.

U nedjelju 8. travnja na dan supermaratona „Od Kaptola do Kaptola“ već tradicionalno kuhali su se „Kaptolski kotlići“. Bilo je tu graha, gulaša i ponovno fileka. No, za razliku od subote kada se kuhalo u 15 kotlića, u nedjelju su se fileki kuhali u jednom velikom kotlu.

– Kao i svake godine kuhao ih je isti kuhar koji ima sanitarnu dozvolu. Fileki su bili kupljeni kod jednog dobavljača za što je uredno izdan račun – saznajemo od direktorice Turističke zajednice Čazma Martine Dončević.

Činjenica je da je nakon konzumiranja fileka kod nekolicine Čazmanaca došlo do simptoma trovanja hranom već nakon nekoliko sati, ali zanimljivo je da ipak nisu svi koji su jeli fileke imali zdravstvenih problema.

– Sa sigurnošću se ne može reći je li riječ o virozi ili trovanju hranom, a da je riječ o trovanju hranom već bi reagirao Zavod za javno zdravstvo – rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i dodao kako se već godinama tradicionalno kuhaju i gulaši i grah i fileki i da nikada nije bilo nikakvih problema.

Kako stvari stoje vjerojatno nikad nećemo saznati što je uzrok zdravstvenih problema nakon konzumiranja fileka u nedjelju 8. travnja, viroza ili trovanje hranom, ali ponovit ćemo još jednom, u subotu nakon „Super fileki kupa“ nije bilo problema, a u nedjelju samo dio ljudi koji su jeli fileke imali su simptome trovanja hranom ili crijevne viroze. Inače, kako saznajemo u Čazmi ovih dana mnogi imaju problema sa crijevnim virozama bez obzira na nedjeljne fileke.

Na kraju se nadamo da se onima koji su imali problema fileki nisu zgadili za cijeli život i da će u budućnosti i dalje uživati u njima.

Autor: V.R.

Oznake
Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite također

Close
error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close

Otkriven je adblock

Molimo vas da nas podržite tako što ćete onemogućiti blokadu oglasa