Bjelovarsko-bilogorskaVijesti

„Putevima bjelovarskih branitelja“

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima ispratio je danas učenike sedmih razreda na terensku nastavu „Putevima bjelovarskih branitelja“, a u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorske županije provodi program „Putevima bjelovarskih branitelja“ prihvaćen od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, a u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Gradom Bjelovarom. Riječ je o projektu terenske nastave učenika 7. razreda osnovnih škola. Jednodnevnom izletu započinje posjetom Spomen području “Barutana”  i nastavlja se posjetom stalnog postava multimedijske izložbe o Domovinskom ratu u Grubišnom Polju, zatim mjestu stradanja civilnih žrtava češke nacionalne manjine u Ivanom Selu, posjetom Bastajskim Brđanima i Općini Đulovac gdje su pored ostalih stradali i članovi saniteta 55. Bataljuna i  dr. Anđelko Višić. Izlet se nastavlja posjetom Donjem Daruvaru – spomen obilježju Tihomiru Vrdoljaku  i Daruvaru, a nakon toga slijedi posjet Gradu Pakracu, Muzeju grada Pakraca  i spomen prostoru Kusonje. Na povratku u Bjelovar učenici će posjetili Daruvarske toplice gdje će se okrijepili i imati priliku kupati se na bazenima Daruvarskih toplica.

„Kada govorimo o Domovinskom ratu onda cijela Hrvatska, posebice Bjelovarsko – bilogorska županija moraju imati spomen na njega. Stoga što je u tom ratu većina naše županije bila okupirana, veliki broj branitelja je stradao, a imamo i civilnih žrtava. Ono što bih istaknuo kao činjenicu je da mora postojati ona trajna povezanost između Županije i braniteljskih Udruga, a posebice bih istaknuo to u ovakvim projektima. Ovo su projekti koji omogućavaju našim najmlađim, u ovom slučaju osnovnoškolcima, da vide sve što se dešavalo u našoj županiji i cijeloj Hrvatskoj. Tu je i krenuo rat na našem području na neki način i moram reći da me veseli zainteresiranost mladih za sve što se dešavalo u Domovinskom ratu. Moramo to govoriti, moramo to pričati, moramo imati spomen na te sve trenutke, na obranu Hrvatske od srbočetničke agresije u trenutku kada je to bilo najkritičnije i moram naglasiti da zahvaljujem i braniteljskim udrugama koje to organiziraju“, rekao je župan Bajs.

 

Izvor: BBŽ.hr

Oznake
Prikaži više

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite također

Close
error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima!
Close

Otkriven je adblock

Molimo vas da nas podržite tako što ćete onemogućiti blokadu oglasa